Shopping i Kaunas

När man går bland butiker och gallerior inne i Kaunas centrum hittar man numera i princip alla välkända västerländska kedjor. Det finns också mer eleganta boutiquer med fokus på speciella varumärken. Akropolis köpcentrum är en shoppingupplevelse i amerikansk stil. Fördelat på fyra plan ligger affärerna vägg i vägg med restauranger och caféer, kasino, bio, bowling och skridskoåkning. Köpcentret har till och med en egen festival mitt i sommaren: Akropolis Kaunas Grand Shopping Festival med rejäla rabatter i alla butiker.

Vendors at Kaunas city days 20, photo Lee Fenner

Här och var i staden finns gatumarknader med allt från färska grönsaker till plastsouvenirer. Om man ska nämna några exempel på intressanta varor som har ett mer inhemskt Litauiskt ursprung så blir det t.ex. porslin, färskost, smaksatt vodka (nyfiken på örter & honung?) samt smycken av bärnsten.

Shoppingupplevelser i megaformat hittar man strax utanför stan. Urmas shoppingområde öster om Kaunas omfattar mer än 65 000 kvadratmeter. Här finns riktigt bra chans att hitta fynd. Räkna dock med att det är fler som vill vara med och handla billigt. 2500 parkeringsplatser är en ledtråd…

kaunas merkurios, photo Lee Fenner

Shoppingcentret Mega lockar med 4D-multiscreen bio, laserdome med mera men framför allt den självklara huvudattraktionen, ett spektakulärt akvarium med mer än 30 olika fiskar från Atlanten, Indiska oceanen, Stilla havet, Medelhavet och Karibien. Akvariet är hem för över 800 fiskar inklusive sex hajar. Som besökare kan man se på när fiskarna matas, två gånger om dagen under veckan och en gång per dag under helgerna. Till Mega tar man sig smidigt med antingen busslinje 38 eller 21. Restiden från centrum är 20 minuter.

Väderprognos

Idag 22 Feb 23 Feb 24 Feb
0/-7 °C
-1/-7 °C
0/-2 °C
6/1 °C

Rekommenderade hotell

Misko g. 11, LT-44321 Kaunas

Kuzmos g. 8, LT-44280 Kaunas

K. Donelaičio g. 27, LT-44240 Kaunas