Sevärdheter i Kaunas

Gamla stan med en blandning av byggnader i gotisk-, renässans- och barockarkitektur är en bra utgångspunkt för att utforska stan till fots. Det finns en tvåtimmars guidad stadsvandring som börjar och slutar vid rådhustorget. Turistbyrån har fler alternativ på sightseeingturer. Runt stora torget i gamla stan finns gott om restauranger, barer och caféer. Laisvės Alėja är den mest välkända och populäraste gågatan. Längs gatan finns förutom massor av butiker även en hel del restauranger, kasinon och nattklubbar. Vilniusgatan nämns ofta som den vackraste gågatan.

Vendors at Kaunas city days 3, photo Lee Fenner

Kaunas slott från 1400-talet är stadens äldsta byggnad. I slottets närområde finns en trevlig park där floderna Némunas och Neris möts. Stadshuset är ett bra exempel på renässansarkitektur. Inofficiellt kallas stadshuset för ”Den vita svanen”. Under stadshuset ligger Kaunas keramikmuseum. Kaunas katedral är Litauens största kyrka (84×34 meter). Katedralen nämndes i skriftliga källor redan 1413. Vytautas bron ansluter gamla stan med stadsdelen Aleksotas. Den ursprungliga träbron byggdes 1812. För länge sedan kallades den ”världens längsta bro”. Befolkningen på ena sidan använde nämligen den julianska kalendern medan andra sidan använde gregorianska kalendern. Eftersom kalenderdagarna inte var lika så kunde man skämtsamt påstå att det tog 13 dagar att korsa bron. Kaunas botaniska trädgård med växthus grundades 1923. Området, som är av de vackraste naturmiljöerna i Kaunas, omfattar hela 63 hektar. Välbesökt är också flygmuseet som håller till vid en gammal flygplats från 1915. Flygmuseets utställningar visar utvecklingen inom litauisk luftfart och som besökare kan komma nära planen, plus att man kan uppleva hur det är att sitta i en riktig flygsimulator. Kaunas Zoo är populärt och rekommenderas. Förutom alla mer eller mindre exotiska djur att titta på så finns det även aktiviteter för barn som t.ex. ponnyridning.

MIG 21 Lithuania Aviation Museum Kaunas Lithuania, photo Phillip Capper

Pažaislisklostret och kyrkan utgör det största klostret i Litauen. Klosterkomplexet är ett magnifikt exempel på italiensk senbarockarkitektur i Östeuropa. En hel del ”äkta Italien” finns även innanför klostermurarna. Bland annat är freskerna skapade av italienska skulptörer. Också ett bonustips: Djävulmuseet med alla upptänkliga former av djävular från olika religioner och världsdelar.

Turistkort

Kaunas Tourist Card är ett utmärkt kort som är giltigt hela sju dagar. Turistkortet ger fri tillgång till kollektivtrafiken och attraktiva rabatter bland annat museer, sightseeingturer och restauranger.

Old volga in Kaunas 2, photo Lee Fenner

Väderprognos

Idag 22 Feb 23 Feb 24 Feb
0/-7 °C
-1/-7 °C
0/-2 °C
6/1 °C

Rekommenderade hotell

Misko g. 11, LT-44321 Kaunas

Kuzmos g. 8, LT-44280 Kaunas

K. Donelaičio g. 27, LT-44240 Kaunas